автор: Ивайло Маринов "Дебелариум Мефисто" 

Не е ясно точно кога са се появили и кой ги е използвал за  първи път ,но е сигурно че се употребяват като лечебно средство много отдавна.Най-вероятно отначало са се използвали вендузи направени от глина, рога на животни,дървесина,а по-късно и стъклени или направени от друг материал чашки , на които наподобяват и самите вендузи.Широко се използват  от традиционната медицина на много народи ,в това число: Русия, Китай, България, Монголия, някои арабски страни, където дори се използва метода на така наречените „кървящи вендузи”.Съвременните вендузи са направени от стъкло ,но се срещат варианти от пластмаса и силикон.

Действието на вендузите се изразява в създаването на вакуум ,било с изгаряне или


механично изсмукване на въздуха от вендузата, който предизвиква прилив на кръв и лимфа към кожата от дълбоко разположените тъкани, като по този начин се оказва рефлекторно въздействие върху вътрешните органи. Възникването на хиперемия, дразнене на кожните рецептори от създадения във вендузата вакуум води до подобряване периферната циркулация на кръвта, лимфата и междутъканната течност. Отстранява се появяването на застой, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане в масажираните участъци на тялото. Изследвания на специалистите показали, че под влияние на вендузите кръвното налягане се понижава, пулсът се забавя, кожата става еластична, повишава се съпротивлението и към температурни и механични фактори, подобрява се съкратителната функция на мускулите, повишават се техния тонус и еластичност. Към всички тези въздействия може да се причисли отделянето на екстракта на мастните и потните жлези, в състава на които влизат соли, ацетон, жлъчни киселини, които в определени концентрации са токсични за организма.

От горният текст става ясно,че вендузите имат голямо лечебно въздействие върху организма и могат широко да се използват в практиката на терапевтите и масажистите,повлиявайки редица заболявания и симптоми. Някои от тях са:остеохондроза,миозити,простудни заболявания ,заболявания на белите дробове(бронхити,пневмонии,плеврити),невралгии,неврити и др. Не на последно място вендузите имат приложение и в борбата срещу целулита,не само подобрявайки кръвообръщението,трофиката и оттичането в обработваните зони ,а и чисто механично „разбивайки” мастните депа.

вендузен масаж

Освен статичното им приложение върху определени болезнени и рефлексогенни зони,с помощта на вендузите  може да се прави и отличен масаж движейки ги в различни посоки според зоната където се прилага масажа.Този метод е известен като „пълзящи вендузи”.Възможно е процедурата с вендузи да бъде болезнена, но може  да бъде и приятна, всичко зависи от конкретните цели и от уменията на специалиста .Все пак не отхвърляйте автоматично преди да опитате нещо, което е доказало своята ефективност с течение на времето.