автор: "Дебелариум Мефисто"

Ароматите съпътстват и дори направляват нашите усещания и действия откакто човека съществува. Въздействието им е предмет на изследване много отдавна.С течение на времето хората емпирично са достигнали до извода, че ароматите могат да се използват както в борбата с някои болести,така и за предизвикване на приятни усещания. В съвремието най-често целенасочено се употребяват под формата на етерични масла, които са абсолютно натурални, растителни. Практиката да се използват етерични масла е древна и  широко разпространена в страни като: Китай, Египет, древна Персия, не на последно място Индия и др.Нека да спрем до тук с общата информация и да навлезем в темата малко по-подробно като направим връзка и с настъпващия есенно-зимен сезон. Период, който предразполага  към обостряне на някои състояния и заболявания в човешкия организъм. С намаляване на слънчевите дни, увеличаване на влагата  и  студа е възможно да се провокира чувствителността ни към доста от заболяванията засягащи опорно-двигателния апарат и периферната нервна система  като: дископатия, артрози, невралгии, неврити, артрит и др. Тези условия  могат да доведат и до чести настинки, бронхити, пневмонии, изостряне симптомите на астмата. Намаляването на силата на имунната система увеличава опасността от до  грип и други вирусни заболявания. Не на последно място все по-честата липса  на слънце понижава емоционалния  тонус и работоспособността ни, създава мрачно настроение и предпоставки за навлизащи депресии и предразположеност към лошите влияния на стреса. Кожата като орган, който пръв реагира на външните дразнения също е податлива на лошите климатични условия.    Грешно е все пак когато става дума за заболяване да разделяме организма на различни органи и системи защото ако страда един, то това води до неблагоприятни промени и в останалите. Не е необходимо да изброяваме още от тези неприятни ефекти на предстоящия сезон, за да се убедим в необходимостта от навременни, превантивни мерки. Тук с пълна сила може да навлезе ароматерапията във всичките и  разновидности и богата гама от аромати, които могат да намалят споменатите по-горе нежелани ефекти. Някои от най-разпространените и употребявани етерични масла са: борово, босилек, грейпфрут, лавандула, хвойново, евкалипт, пачули, иланг иланг, гераниево, лимон, мандарина, маточина, мента, портокал, лайка, розмарин, розово, сандалово дърво, чаено дърво, петигреново и много други. Всяко от тези масла има специфичен аромат и действие, което може да се засили или отслаби в зависимост от целта, в комбинация с други масла. То може да бъде в най-различни посоки: релаксиращо, антистресово, антидепресивно, болкоуспокояващо, антисептично, диуретичн, тонизиращ, даже еуфорично и др. Въпрос на избор и условия разбира се е какъв точно начин на приложение да изберете.

1.Усвояване чрез кожата

Най-разпространените начини са: масаж на тяло и лице, ароматна вана за цяло тяло и отделни части на тялото, компреси.

Ароматомасажът е една от най-предпочитаните процедури заради двойното си въздействие, приятните усещания и атмосфера. Естествено концентрацията на етерични масла е различна при отделните приложения. За тяло се използва 3-5% разтвор в базово масло, а за лице маслото е обикновено с по-малка концентрация.

При ароматната вана концентрацията   е по-висока 10-25% в 5-10 мл. базово масло. В зависимост от температурата на водата и използваните етерични масла тя може да е освежаваща, отпускаща, терапевтична, с по-силен стимулиращ ефект и др.

Компреси се използват най-често при рани и натъртвания като върху тези участъци се поставят марля или памук, напоени с етерично масло.

2.Усвояване чрез вдишване

Тук разпространените начини са инхалации и изпарения от специални ароматизатори. Предимството на ароматизаторите е, че разпространяват равномерно аромата в помещението и са лесни за употреба  в домашни условия. В съчетание с втриването в кожата имат доста силен ефект. Инхалациите не се препоръчват при астма.

3.Перорално 

Имат се предвид лекарствени препарати, вода с етерични масла за устната кухина и др.

Ако трябва да бъдем честни, употребата на етерични масла може да има и противопоказания. Трябва да се внимава за концентрацията  им ако се използват при деца, възрастни хора  или бременни жени. Често е възможно появата на алергии. Не трябва да се прави ароматомасаж при повишена температура, остри инфекции, тумори, открити кожни рани, силно изтощение или силна превъзбуда и т.н.

Добре е все пак преди да се подложите на някои от въздействията на ароматерапията да се консултирате със специалист и да изберете заедно маслата които да използвате, а ако някое не ви допада като аромат да се смени с по-подходящо. За да се затвърди ефекта от  ароматерапията е нужно да се направят няколко процедури. Не приемайте тази терапия като панацея, все пак повечето процедури са много приятни начело с ароматомасажът. Остава да опитате!

Последна промяна ( Четвъртък, 01 Август 2013 08:50 )