Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3Photo Title 4
Приятели

PostHeaderIcon Омега 3 мастните киселини при повишени триглицериди, чернодробна стеатоза и метаболитен синдром

Милена Коцева


  Затлъстяването се определя като метаболитно нарушение, чиято честота драматично нараства през последните 20 години, особено в развитите страни. По данни на Световната здравна организация през 2008 година в света е имало 1.5 билиона възрастни с наднормено тегло, от които 200 милиона мъже и 300 милиона жени са били със затлъстяване. Затлъстяването от една странаводи до други болестни изменения в организма, а от друга е възможен симптом на т. нар метаболитен синдром. Броят на хората, страдащи от метаболитен синдром, непрекъснато нараства в световен мащаб. Според едно проучване 34 % от американците имат симптоми, характерни за това заболяване. Какво всъщност представлява метаболитния синдром?

 За да се постави диагнозата метаболитен синдром, пациентът трябва да има поне три от следните пет симптома:

Последна промяна ( Сряда, 05 Август 2015 16:31 )

продължава>

 

PostHeaderIcon Рибарица ме омагьса

 Даниела Леонидова


 Поздрав на редакцията на „Нова дума”. Бъдете живи и здрави и все така постоянни с нас. Поздрави на всички     български читатели.

 Все се каня да пиша, но все казвам утре, после и така си остава ненаписано. Но този път реших, че няма да го отложа. Да споделя едно красиво преживяване в милата ни България.

 Днес всеки втори или трети страда от затлъстяване. Аз съм една от тях. На 36 г. съм, тежах 55 кг, висока 150 см. За три години гонех почти 90 кг. От хората съм, които обичат да си похапват, да си угаждат, с ред или без ред, дори казвах, че надебелях от жал, от мъка, защото изяждах остатъците от храната, за да не хвърлям нищо – шега е. И така трупах кило след кило. Докато се усетя, ми беше трудно да дишам, всеки сезон трябваше да си сменявам дрехите, когато пробвах нещо по магазините излизах отчаяна и сърдита на себе си. Приятели и познати казваха: „Да си жива и здрава, не гледай, че си дебела!”. Жива – да, но здрава – не. Получих холестерол, трудно изкачвах един етаж, боляха ме краката от тежестта, т.е. кокалите. И почти всички проблеми идват от теглото. Всички го знаем.

Последна промяна ( Четвъртък, 08 Август 2013 08:15 )

продължава>

 

PostHeaderIcon Или как не само изхвърлих част от теглото си, но и атрофиралото си самосъзнание

Румен Леонидов

   Та­ка се слу­чи, че в на­ча­ло­то на ми­на­ла­та зи­ма от­ка­зах ци­га­ри­те. Всъ­щ­ност те се от­ка­за­ха от мен - за­по­ч­на да ми звъ­ни уж ум­ря­ла от го­ди­ни ас­т­ма, но аз упо­ри­то не й вди­гах те­ле­фо­на. Но мо­и­те лю­би­ми ци­га­ри го сто­ри­ха, влязо­ха в ди­а­лог с нея и за­по­ч­на­ха да ми гор­чат, да ста­ват все по-без­в­ку­с­ни, до­ри ле­ко про­ти­в­ни... И аз спрях да ги ку­пу­вам, а те пре­с­та­на­ха да ме въл­ну­ват...

Раз­вод ка­то на длан - без ус­ло­ж­не­ния, ка­ш­ля­не и дра­ми

   Но не би. По­я­ви се фи­ли­я­та с хляб, ко­я­то ре­до­в­но про­пу­с­ках до то­зи мо­мент. По­с­ле към обе­д­на­та су­па се при­ба­ви и уж слу­чай­на­та го­з­ба, по­с­ле още ед­на фи­лий­ка бял хляб, на­к­рая ця­ла пи­т­чи­ца. Ес­те­с­т­ве­но, след три-че­ти­ри ме­се­ца ре­до­в­на ра­бо­та с че­не­то и тре­ни­ро­в­ки по бър­зо пре­г­лъ­ща­не за­при­ли­чах на су­мо бо­рец - и по ки­ло­г­ра­ми, и по те­ж­ко­а­т­ле­ти­чен апе­тит.

продължава>

 

PostHeaderIcon Рибарица – вдъхновението да се вталиш

Що е то дебелариум?

Статия от Сандра Димитрова публикувана във вестник "Нова дума" на 27.10.10г.

   Рибарица е селце на хармоничните контрасти. Пред погледа ти изпъкват обгрижвани цветни градини на мистичния фон на дивите зелени склонове на Балкана. Тук няма как да не те обземе и патриотично чувство– мнозина войводи са кръстосвали тези планински поляни и са пресичали приказните реки наоколо. А един от тях – Георги Бенковски, е намерил героичната си смърт в близката местност. Времето в Рибарица се измерва по зреенето на сливите, по хладината на кристалния планински въздух и по прилива на туристи. Аз обаче бях далеч от спокойния свят на това балканско селце. За пореден ден стоях пред компютъра, а мисълта ми бе разсейвана от градските клаксони. На пет минути разстояние от заведенията на три вериги за бързо хранене (които често посещавах). Там, където и най-сакралните празници се превръщат в тържество на стомаха и на консуматорския дух. „Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно. Всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо” (1 Коринтяни 6:12), казва свети апостол Павел. Всичко ми бе позволено, но именно тази свобода се превърна в същинско бедствие, тъй като не намирах воля да се справя с натрапчивата си привързаност към баничките и сладкишите. Добавяйки към това подобаващо количество мързел и ежедневен стрес, се получаваше една очаквано лоша комбинация. От натрупаните килограми се задъхвах, докато изкачвах стълбите до втория етаж, наложи се да сменя гардероба си с два размера по-големи дрехи. И това – в зората на 30-ата ми годишнина. Усещах как килограмите в плюс бавно, но уверено променяха живота ми в една доста тъжна посока. Всеки има своя психологическа граница на теглото, която въздейства отрезвяващо. Моята бе повече от 20 кг над нормата. Тогава реших да поема към Рибарица и по-точно към местния център за отслабване, за който бях чула много добри отзиви. Ранната есен ми се струваше подходящо време за четиринайсетдневно откъсване от познатия ритъм на живот.

 

Последна промяна ( Вторник, 21 Декември 2010 12:13 )

продължава>

 

PostHeaderIcon Клуб “Мефисто” - за анорексични души вход забранен

Милена Ангелова сп. "Ние жените"

   Ве­ро­я­т­но Го­с­под е съ­з­дал Ри­ба­ри­ца с ми­съл­та един ден да си на­п­ра­ви ви­ли­ч­ка тук. Но Все­ви­ш­ни­ят е до­с­та за­ет, та пре­д­п­ри­ем­чи­ви хо­ра са ско­ла­са­ли пре­ди не­го. Оце­ни­ли са не­зем­на­та кра­со­та на мя­с­то­то, раз­че­ли са бо­же­с­т­ве­ния ше­пот на бал­кан­с­ки­те ре­ки, ко­и­то ти­чат през не­го, и са усе­ти­ли ма­ги­я­та. За­що­то Ри­ба­ри­ца на­и­с­ти­на е ма­ги­че­с­ко мя­с­то. Не за­ра­ди то­ва, че е в не­по­с­ре­д­с­т­ве­на бли­зост с Ца­ри­чи­на, ко­я­то ста­на пе­чал­но из­ве­с­т­на с не­у­ме­ни­е­то на не­кол­ци­на го­лем­ци със сър­ме­ни па­го­ни да от­го­во­рят на ко­с­ми­че­с­ко­то по­с­ла­ние, ко­ди­ра­но тук. Ма­ги­я­та на Ри­ба­ри­ца е дру­га, а от­с­ко­ро ва­жен еле­мент в нея е Де­бе­ла­ри­ум “Ме­фи­с­то”. Чуй­те то­ва име - не е ли ма­ги­че­с­ко?

 

продължава>

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2