Автор : Елисавета Шидерска - ВИТАМИНАСПОРТ

Персоналните тренировки са на мода в последно време, но не заради това реших да се посветя на тази професия. Като чужденка в Испания, имах време да наблюдавам в продължение на 2 години начина на живот и навиците на местните. Статистиката сочи, че 30% от подрастващото поколение между 12 и 18 години страда от затлъстяване. Едва трима на всеки десет испанци, спортуват редовно. А хората, които днес са между 30 и 50 годишни, са практикували физическо възпитание в училище едва веднъж седмично. Тези данни бързо ми дадоха да разбера, че с професията на персонален треньор ще мога да покривам и то добре разходите си.Изкарах курс към Спортната академия в Барселона, в който освен чисто физическите дисциплини, бяха включени такива като хранене, психология и „Пилатес" /или както го наричат тук – съвременната йога/. Все още нямам известни клиенти, с които да се похваля, но за сметка на това имам такива, които след тримесечен упорит труд вече започват да усещат промяната. Опитвам се да им обясня, че ние не просто правим физически упражнения. Ние променяме навици си. Мисленето си. Физиката си.И си създаваме нови. И всичко това за цял живот. Защото спортът и правилното хранене не са просто прищявка на сезона. Те са начин на живот. Макар, че това българите го знаем отдавна, нали?

За краткото, но пълноценно време, откак работя като персонален треньор, причината или основното извинение, на което залагат повечето хора, които не правят никакви упражнения, е липсата на време. «Къде да го намеря това време, излизам от работа в 8 вечерта.» или «Правя достатъчно упражнения, като вдигам децата си всеки ден» - се аргументира мнозинството. Въпреки всичко, ако положим малко усилия и направим едно кратко проучване, става ясно, че имат и то предостатъчно време.

Проблемът е по-скоро в липсата на мотивация, отколкото на време. Много често ни мързи.Не ни харесва.Или въобще не знаем от къде да започнем.Всички сме наясно обаче, че когато нещо ни се услажда – винаги намираме промеждутък за него. Също както когато сме влюбени, нали??? Идва ми наум една фраза на Ницше, която е много подходяща за пример в случая – «този, който има едно достатъчно силно «Защо» винаги ще намери начин «Как» да свърши нещата».

Всички сме наясно, че положителните страни на правенето на спорт са много повече от отрицателните. Като започнем от тонифицираното тяло, преминем през увеличената енергия, която ни помага в ежедневието и стигнем до подсиленото сърце и отворените за въздух бели дробове.

Добрата новина е, че не е необходимо да се прекарват часове наред във фитнеса, в стил Рамбо, за да се постигнат желаните резултати. Както ще ви разкажа занапред в тази колонка, с малко повече ентусиазъм, изпълнявайки съветите ми и практикувайки спорт три пъти в седмицата, всеки ден ще се чуствате все по-добре.

Ще концентрираме усилията си върху коремната мускулатура. Празниците отдавна минаха и би трябвало вече да сте сложили „край на преяждането"...но както знаете, всичкото „това удоволствие" се е залепило именно върху обвивката на стомаха.

Преди да започнем с коремните преси, ще се наложи да ви припомня /и не ме смятайте за луда или педант/, но колкото и много да са, ако не комбинирате с някакво аеробно упражнение /тичане, каране на колело,плуване.../ и балансирано хранене, няма да постигнете видими резултати. Също така много важен фактор е качеството,а не количеството. Казано по друг начин – струва си да направите 20 правилни коремни преси, отколкото 100 за „заблуда на противника" /който в този случай сте самите Вие/.

Има две базисни упражнения, които заздравявят и подсилват коремната област – „крънч" – който се състои в това да легнете по гръб със свити в колената крака и да се повдигнете нагоре, свивайки стомаха, като задържите тази поза в продължение на 3 секунди. Спускайки също контролирате контракцията на мускулите.


Другото е да повдигате колената към торса, вместо да повдигате торса към колената, като предварително поставите за по голяма опора ръцете под дупето. Започнете с по една серия от 15 повторения, като задължително между двата вида коремни преси направите една серия от 10 „лумбарес"-и /преси за кръста/.

 


Също така е особено важно, преди да започнем каквито и да било упраженения, да се консултирате с лекар. Помага за мотивацията фактът, че сме в кондиция да форсираме нашето тяло...поне малко,нали?

Тренировка

Процесът за влизане във форма изисква своето време, винаги е хубаво да се започне малко по малко и да оставим тялото само да се нагласи на промените, на които го подлагаме.

Понеделник – Разходка от 30 минути в бърз ритъм

Вторник – Коремни преси – Една серия „крънч" от 15 повторения и друга с повдигане на колената – също 15 повторения, плюс 10 преси за кръста

Сряда - Разходка от 30 минути в бърз ритъм

Четвъртък - Коремни преси – Една серия „крънч" от 15 повторения и друга с повдигане на колената – също 15 повторения, плюс 10 преси за кръста

Петък - Разходка от 30 минути в бърз ритъм

Събота и Неделя – Спорт на чист въздух /каквото ти душа иска/

 


Последна промяна ( Сряда, 22 Декември 2010 10:50 )